Огромната първа степен на ракетата Starship, Super Heavy, запали своите двигатели на статичен тест в началото на август. След това ускорителят е прибран в хангар и разглобен частично. Инженерите на SpaceX са осъществили необходимите проверки и модификации в системата, след което днес Super Heavy е обратно на ракетната площадка в Бока Чика.

"Следващият полет на Starship ще е скоро", написа Илон Мъск.

Вижте как изглежда първата степен на Starship >> >> >>

На практика новият прототип на най-мощната ракета в историята вече е готов.

С височина от 120 метра Starship вече е най-голямата и висока ракета, правена някога. Докато първата степен Super Heavy има цели 33 ракетни двигателя, то втората разполага с 6. Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Само първата степен е висока 71 метра и има диаметър от 9 метра. Това е повече от мнозинството създавани някога ракети.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА - SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS - само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция "Мир".

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Илон Мъск ще се опита да проведе втория орбитален тест на Starship преди края на тази година.