Intel най-сетне представи първия си графичен процесор, след като обяви подобни намерения още през 2017 година. Това е чипът Xe Ponte Vecchio, който е произведен по 7nm технология, съобщава CRN.

Първият графичен процесор на Intel от години насам ще е директен конкурент на предложения на Nvidia. Процесорът е предвиден за работа с големи натоварвания и изкуствен интелект в дейта центрове. Чипът ще може да работи с централния процесор Xeon от следващото поколение Sapphire Rapids, както и с инициативата oneAPI.

Целта на Intel е да създаде цялостно решение, като първото им приложение ще е в новия супер компютър Aurora, който има амбицията да бъде най-мощният досега. Intel казва, че Sapphire Rapids ще бъде достъпен за клиенти през 2021 година.

Графичният процесор ще използва няколко нови технологии за максимална производителност. Сред тях е Xe Link, както и Foveros 3D за подреждане на транзисторите в триизмерна рамка. Ще се подобри и използването на памет. Това, което Intel не казва за Xe обаче е, кога ще пусне процесора за клиенти. Вероятно и той ще е достъпен от 2021 г. след пускането на Aurora.