В остро отворено писмо инвестиционен банкер и акционер в Meta предупреди, че инвеститорите губят вяра в компанията на Зукърбърг, тъй като тя продължава своя скъп завой към своята метавселена.

"Meta увеличи разходите и вие загубихте доверието на инвеститорите", пише председателят и главен изпълнителен директор на Altimeter Capital Брад Герстнър в своето отворено писмо, което публикува в Medium.

Скептицизмът му е свързан с това, че Meta сякаш започна да изоставя своя основен бизнес - социалните мрежи. Вместо това компанията на Зукърбърг инвестира милиарди в направата на виртуален свят - тъй наречената метавселена.

Досега обаче потребителите са крайно резервирани, а резултатите от огромните инвестиции - почти нулеви.

Според Брад Гернстнър спад в цената на акциите отразява загубеното доверие в компанията, а не само лошото настроение на пазара.

"Хората са объркани от това какво изобщо означава метавселената", уместно отбеляза Герстнер.

Според него влагането на 10 до 15 милиарда долара годишно в това начинание е достатъчно лошо.

"Приблизителна инвестиция от 100 милиарда долара в неизвестно бъдеще е супер голяма и ужасяваща новина дори по стандартите на Силиконовата долина", смята инвеститорът.

Според Герстнер това, което Зукърбърг трябва да направи е да предприеме масови уволнения и да върне фокуса си над социалните мрежи.