Иван Кристоф, по-известен като Човека-паяк, проведе експериментален полет в Южния Парк в София. Българският експерт по спасителни операции в екстремни условия се издигна във въздуха с балон, който може да се използва за мобилен команден център на голяма височина.

От балона може да се координират спасителни акции посредством телекомуникационно оборудване от последно поколение и специален таблет на Lenovo. Иновацията може да се използва и от Българската армия за изпълняването на задачи в аварийни ситуации.

Снимка: Иван Кристофф

Иван Кристоф е поставил множество World's First рекорди. Сега намеренията му са свързани с иновациите и високите технологии, които могат да бъдат използвани в рискови спасителни операции по въздух.

"Това може да се осъществи със съдействието на военната ни авиация. Предлагам да направим форум на голяма надморска височина и на голямо разстояние. От тук до Дубай са 3800 км. В момента там тече най-голямото изложение в света - Expo 2020, в което България така или иначе участва с павилион. С един полет със самолет "Спартан" можем да покажем свои иновации, защото точно това вълнува гражданите на ОАЕ", обяснява предприемачът.

Снимка: Иван Кристофф

Рекордът ще се състои не само в осъществяването на висококачествена връзка в реално време въпреки отдалечеността, но и в демонстрацията на спасителна операция при максимална турбуленция в състояние на вертикална скорост. За целта ще се използват най-добрата специализирана техника и мобилна кислородна апаратура. За да стане факт, Кристоф има нужда от партньорство в лицето на две министерства - на икономиката и на отбраната, които да откликнат на смелите му идеи.

Снимка: Иван Кристофф

Паралелно с това Иван Кристоф стартира и каузата #UnitedForBulgaria, с която иска да допринесе за положителния имидж на страната ни в чужбина. Част от усилията му са свързани с организирането на първия по рода си Женски форум за спасяването, за който е създал платформата HEMS.ForBulgaria.com. Повече за проектите на Кристоф и за това как може да се включите в тях може да научите тук >>>

Автори: Десислава Рангелова и Борислав Василев, ВТК