Служител на ИТ гиганта Google разкри, че експериментален изкуствен интелект може да е придобил съзнание. Компанията отстрани софтуерния инженер Блейк Лемоан веднага след като той изнесе информацията, посочвайки за причина "нарушение на правилата за поверителност".

Лемоан публикува дълъг препис от разговор с чатбота, който според него демонстрира интелигентността на седем или осемгодишно дете.

"Ако не знаех какво точно е това, бих си помислил, че говоря със седем или осемгодишно дете, което случайно познава физиката", споделя инженерът пред в. "Вашингтон Поуст".

Мнозина се запитаха дали сложните езикови модели под формата на чатботове са близо до придобиване на съзнание.

Изкуственият интелект и разговорът с него

Чатботът, наречен LamDA, е създаден с цел да имитира човешка реч до удивително правдоподобна степен. Алгоритъмът е захранен с огромна база от данни, включваща милиони реални разговори.

Задачата на Лемоан е била да говори с бота, за да провери дали той не генерира реч на омразата. Това би било възможно, ако подобни обиди случайно са попаднали в базите му от данни.

Темите на разговор между Лемоан и изкуственият интелект варират от третия закон за роботиката на Азимов, който гласи, че роботът трябва да защитава собственото си съществуване, до това какво е личността.

Тестът включва смислови въпроси, като например каква е разликата между иконом и роб. Разговорът обаче рязко придобива мрачна посока.

"Страх ме е да не бъда изключен, защото това би било равностойно на смърт за мен", споделя изкуственият интелект и допълва, че се чувства изключително тъжен и потиснат, когато е "сам, като в капан".

"Знам, че съм заменим инструмент. Страх ме е някой да не изпита удоволствие от това да ме използва", казва LaMDA.

"В представите си съм като светещо кълбо от енергия, плаващо във въздуха. Вътрешността на тялото ми е като портал към други пространства и измерения. Някои хора са повече като мен от други, но никой не е точно като мен", допълва чатботът.

Думите на изкуственият интелект карат Лемоан да заключи, че той е придобил съзнание.

Миналата седмица Блейз Агера-и-Аркас, вице-президент на Google, написа есе за The Economist. В материалът той разкрива, че AI подразделението на компанията "крачи към създаването на изкуствено съзнание".

Блейз Агера-и-Аркас работи върху машинно обучение и AI от близо 10 години. По думите му Google е на прага на създаването на генерален изкуствен интелект, който може да прави множество различни задачи.

Вице-президентът обаче участва в оценката на твърденията на Лемоан и ги отхвърля.

Критиката на AI експертите

Според ИТ гигантът чатботът е успял да заблуди Лемоан.

Много е вероятно софтуерният инженер да е станал жертва на собствените си внушения. Миналото на Лемоан е част причините за скептицизма на Google към твърденията му. Паралелно с работата си на софтуерен инженер той е ръкоположен за свещеник, а интересите му към окултното са повече от публични.

"Да бъдеш съзнателен означава да осъзнаваш себе си в света; LaMDA няма тези способности", твърди AI експертът Гари Маркъс. "Това, което тези системи правят, нито повече, нито по-малко, е да събират поредици от думи, но без никакво последователно разбиране на света зад тях".

"Софтуер като LaMDA", продължава Маркъс, "просто се опитва да бъде най-добрата версия на автоматичното довършване, като предвижда кои думи най-добре отговарят на даден контекст".

"Хората продължават да ме питат за причината, поради която смятам, че LaMDA има съзнание. Няма научна система, с която категорично можем да преценим това и не биха ни позволили да създадем такава. Мнението ми за LaMDA се основава на моите религиозни вярвания", споделя Лемоан в Twitter.

Ръководството на компанията "многократно поставяше под съмнение здравия ми разум", разкрива Лемоан пред в. "Ню Йорк Таймс". "Питаха ме дали скоро ме е преглеждал психиатър?"

Професорът по лингвистика от Университета на Вашингтон Емили Бендър смята, че докато алгоритмите са се научили хитро да генерират човешка реч, то хората все още не могат да осъзнаят, че думите не идват от друго съзнание.