Човечеството все още е доста далеч от създаването на изкуствен мозък и имитацията на процесите в него. Въпреки това екип от учени е постигнал голям напредък със създаването на изкуствен синапс. Те могат да се използват за направата на невронни мрежи в системи с изкуствен интелект, базирани на структура, предназначена да имитира човешкия мозък.

Създадените от учените синапси могат да работят милион пъти по-бързо от тези в мозъка ни.

Изкуственият синапс е предназначен да се използва в "аналогово дълбоко обучение", подход за развитие на изкуствен интелект, който подобрява скоростта на анализа на данните, като същевременно намалява потреблението на енергия.

"Вие ще тренирате мрежи с безпрецедентна сложност, която никой друг не може да си позволи, и следователно ще ги превъзхождате значително. С други думи, това не е по-бърза кола, това е космически кораб", заявява компютърният учен Мурат Онен от Масачузетския технологичен институт (MIT), който е част от разработчиците на иновативния изкуствен синапс.

Новите изкуствени синапси не просто биха подобрили работата на изкуствения интелект, а могат да доведат до революция в технологии за безпилотно управление и роботизирана медицина.