Въпреки целия шум около неизползвания потенциал на AI на фондовия пазар, неговият реален дебют в различни портфейли от акции не успя да впечатли.

Wall Street Journal съобщава, че вече има най-малко 13 борсово търгувани фонда (ETF), управлявани от AI. По ирония на съдбата почти никой от тях не заложи на тазгодишния скок на референтния индекс S&P 500, който проследява 500 от най-големите компании, регистрирани на фондовата борса в САЩ — скок, който беше значително предизвикан от бума на ИИ.

Фондовете, управлявани от AI, дори не спечелиха от собствения шум на техните основни технологии.

Оказва се, че алгоритъма се адаптира доста мудно към "променящи парадигмата събития" като войната в Украйна - или може би дори възхода на AI. Това означава, че според него AI не може да победи човешките инвеститори във времето.

Един от ай-успешните фондови AI-та е AIEQ. Той се захранва от Watson AI на IBM, като изчислява своите залози въз основа на милиони данни, събрани от новини, анализаторски доклади и дори социални медии. И все пак според анализа на WSJ, AIEQ е драстично по-слаб.

От стартирането си през 2017 г. AIEQ има възвръщаемост от 44 процента. През същия този период ETF, базиран на представянето на S&P, SPY, се похвали с възвръщаемост от цели 93 процента, издухвайки печалбите на AIEQ.

Това само по себе си не е лош резултат за изкуствения интелект, но засега хората определено показват по-добри резултати на фондовия пазар.

В случая на AIEQ, както прогнозира Ghysel, в дългосрочен план се виждат клопките на управлението на фондове, управлявани от изкуствен интелект: то се радваше на първоначална, но краткотрайна преднина пред S&P, но се срина напълно, след като Федералният резерв повиши лихвените проценти миналата година.

Тази година AIEQ е нараснал с девет процента, все още зад петнадесетте на S&P.