Коментари - Изкуственият интелект е лош борсов трейдър | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

няма познати с полезна информация и е нмоогооо лош трейдър!

Всъщност, AI би работил много добре на борсите. Автоматизирани системи не се използват от вчера. Човек не може да следи десетки или стотици активи постоянно, нито да реагира толкова бързо. В тези среди една секунда забавяне или по-бърза реакция може да се равнява на не малко пари. Данните борсите подсказват, кога нагласите на пазара са на път да се променят и цените да тръгнат в опрделена посока или пък да са в застой. Отваряне, затваряне, най-висока най-ниска цена за опрделен времеви период. Тези данни се събират от много време и са достъпни публично. Може да се изтеглят и да се тренират модели, които АI да използва. Човешкото поведение и настроения на пазара се оказва, че са често предвидими. Но както човек, така и AI се нуждае от обучение. След това тестове, колко наученото е валидно и приложимо. В момента автоматизираните системи се използват за търговия в много кратки интервали от време. Цената тръгва нагоре, системата купува, прави печалба няколко цента и продава. При множество сделки за кратко време, печалбата се натрупва. Как AI ще промени това, тепърва ще се види. И не ми се вярва много, AI да обръща внимание на политически събития като война някъде или нещо от сорта. Според мен се залага на чист технически анализ. Като цяло, доста заблуждаваща статия

... има един малък проблем. икономисти от столетие насам се опитват да измислят модели, който да предсказват поведението на икономиката и пазарите и един след друг се провалят. истината е, че всъщност се опитваш да предскажеш емоционалната реакция на безброй хора участници на пазара. това е просто невъзможно. хората не се движат по пътя на икономическата логика, не се движат по пътя на никаква конкретна логика. Няма нищо съществено което да е предвидимо на пазара. има много фирми които очевидно имат прекрасни резултати в течение на десетилетя наред и никой не ги купува, има фирми които са на загуба десетилетия и хората ги купуват отново и отново ... пишеш "цената тръгва на горе, системата купува прави печалба няколко цента и продава" ... какво да ти кажа явно имаш много повърхностна представа как стоят нещата на фондовата борса. това което описва е реализуемо само при покупки на крайно ниски обеми. с други думи ако купиш много, цената ще скочи. ще кажеш ми супер аз искам цената да скочи за да продам ... проблема е че не знаеш милионите други хора кога ще спрат да купуват! Може твоята покупка да качи цената толкова че всички да решат да продават, съответно цената да тръгне яко надолу, а ти да останеш прецакан със скъпи акции. качи си някое от приложенията за търговия с акции, повечето имат демоверсия с фиктивни пари, пробвай това което казваш и много бързо ще стигнеш до извода, че дали ще спечелиш от този тип сделки си е чист късмет. не ти трябва ИИ, не ти трябват анализи, не ти трябват скорост ... трябва ти само късмет! Това анализите и тн. имат смисъл при дългосрочните покупки при които купуваш фирма която очакваш след 2-3-5 -10 г да порасне , но в тези случаи обикновено разликата в някой цент в цената за купуване е без съществено значение.

ИИ ... всъщност в дългосрочен план от порядъка на 10 г., над 95% от активните фондове не успяват да се справят по-добре от автоматичен S&P500 фонд. . Малко в страни от темата ... Активните Фондовите борси са едно от малкото неща които трябваше да се случат, но така и не се случиха в България. Тази идея от социализма, работниците да притежават предприятието и да имат възможност за някакъв контрол ... е чудесно решено в капиталистическия свят чрез фондовата борса. Идеята е всички да спечелят, хората да спечелят от това, че парите им носят дивиденти или акциите покачват цената си, а фирмите от това че получават грубо казано кредит от народа. Акциите/дялове/фондове са и една от основните форми на осигуряване на западните старини. Не че няма риск, винаги има, но ако не гониш космически печалби и имаш търпение, има фирми с буквално столетия история в които можеш да инвестираш и да разчиташ че ще ги има и след 20-30-40 г. . Българските АД са изключително вяли, политиката им да предлагане на акции е смехотворна, български фондове (ETF) почти не съществуват, отношението на самите АД към акционерите им в общия случай е обидно ... Иска ми се да имам доверието, което имам на американски, британски, германски ... фирми и на български фирми за да вложа в акции на български фирми, съответно в българската икономика, но реалността е че просто българските не си струват! Не си мислете, че е защото са малки! Имаме немалки фирми ... и пак ... как да го кажа? хубави фирми, ама български!

Това беше още един начин, да се ограби държавата. Затова и фондовите борси не се случиха.

Интересно ми е защо смяташ, че фондовите борси биха ограбили държавата. За държавата те са просто още един пазар на който се случват сделки значи просто още данъци за държавата. Иначе то не че няма фондова борса в България. Има си! Просто както обясних ... умряла работа.

AI е добър помощник, но трябва ти да можеш да прецениш кога бърка. Което ще рече, че трябва да имаш познания по темата за която го ползваш.

Батка, ако изкствения интелект ( не разбира от борсови сделки, засега) означава , че никой не се е напънал да го научи, няма майстор, който (действително) да е победил компютър.