Специалисти осъществиха първата от трите планирани маневри за коригиране на траекторията на телескопа "Джеймс Уеб", който бе изведен в орбита в събота, съобщиха от НАСА.

Първата операция по корекция на орбитата на телескопа е продължила 65 минути. Включването на двигателите бил един от двата етапа на операцията, в които времето има ключова роля. Първият бил отварянето на слънчевите панели скоро след изстрелването на телескопа.

"Джеймс Уеб" беше изстрелян в събота с ракета-носител "Ариан-5" от космодрума Куру във Френска Гвиана след многократно отлагане и забавяне. Телескопът е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Поради неизпълнението на всички срокове и бюджети, новият орбитален телескоп "Джеймс Уеб", работата над който започва още през 1996 г., е наречен проект "отвъд разума". Преди десетилетие дори се говори той да бъде отменен. Учените обаче се обявяват в защита на телескопа - без него астрономията просто не може да продължи напред.

Проектиран да съзре "всичко, което може да се види във Вселената", "Джеймс Уеб" трябва да наследи "ветерана" и "любимец" "Хъбъл", който функционира от 31 години.