Медиите с интерес следят ситуацията по границата на Украйна. Русия е струпала огромно количество техника и войници, създавайки впечатление, че се готви за инвазия срещу западния си съсед. Това е и поводът, по който президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря с руския си колега Владимир Путин след по-малко от 24 часа.

Опасението на Кремъл е, че Украйна скоро ще бъде приета в НАТО, а по границата на Русия ще се струпа голямо количество западно оръжие. Ударът по Москва може да бъде осъществен само за 5 минути, като не е ясно как и с какви сили Русия ще може да отговори на подобен апокалиптичен сценарии. Именно това прави шансовете за война с Украйна преди приемането й в НАТО макар и малки, все пак съществуващи.

Според мнозина подобен конфликт би завършил след няколко дена с военен парад на руската армия в Киев. Дали обаче това е възможно?

Сравнение на хартия

Русия разполага с 1 013 628 войници и 2 000 000 резервисти. Военният бюджет е 61.7 милиарда долара.

Москва има 13 000 танка, 27 100 бронирани машини, 6540 самоходни оръдия, 4 465 артилерийски установки и 3860 ракетни установки.

Украйна разполага с 255 000 войници и има 900 000 резервисти. Военният бюджет е 6 милиарда долара.

Киев има 2 430 танка, 11 435 бронирани машини, 785 самоходни оръдия, 2040 артилерийски установки и 550 ракетни установки.

За Русия общият брой на самолетите и хеликоптерите е 3 829. Броят на изтребителите е 1,188, на бомбардировачите 125, на щурмовите изтребители 194, а на атакуващите хеликоптери 538.

Украйна разполага със 175 самолета, от които 61 са изтребители, 13 щурмови изтребители и 34 атакуващи хеликоптера. Киев има 6 бройки от ударния дрон Bayraktar TB2, като се очаква доставката на още 42 единици от него.

Поглед в дълбочина

Докато на хартия преимуществото очевидно е на страната на Русия, то реалната ситуация изглежда по-различно.

Не е ясно каква е боеготовността на самолетите и танковете от двете страни на границата. Сигурно е, че не всички от тях са технически обезпечени да влязат в боя.

ЮжМосква може да разчита на паравоенните в обявилите автономия Донетцк и Луганск, а в много от южните области на Украйна руския продължава да е по-използваният език

Снимка: iStock by Getty Images

При конфликт с Русия, Украйна може да разчита на голям приток на доброволци с висок морал. Причината е, че Киев няма да е в ролята на агресор, а на практика ще защитава националната си цялост и независимост. Друг възможен коз за Киев е фактът, че страната може да си позволи да оголи напълно западните си с граници с Полша, Унгария, Словакия и Румъния.

Киев ще разчита и на финансови и военни помощи от САЩ, ЕС и НАТО.

Украйна разполага с над 150 обновени бройки от Т-80, които са означени като Т-84 "Оплот". Те имат реактивна броня, 125 мм оръдие и модерна електроника. Наред с това Киев има и над 100 бройки T-80, които са с обновено оборудване и с висока боеготовност. Броят на Т-72 е около 300, като до 2015 година всички те са на склад и без боеготовност. За последните 6 години Киев обаче е успял да обезпечи работата на много от тях. Основният танк на Украйна е Т-64. Той има по-добра броня и характеристики от обикновената версия на Т-72. Не е ясно колко бройки от машината са в бойна готовност, но на хартия Киев има 1 000 единици.

Вижте как изглеждат най-силните оръжия в армията на Украйна >> >> >>

Украйна не разполага с балистични ракети, а на върха на ПВО силите й са 4 батареи С-300.

ВВС на Украйна разчита единствено на наследени от СССР самолети, като с бойни възможности са Су-24, Су-25, Су-27 и МиГ-29.

Украйна разпоага с един от най-добрите бойни дронове в света - турския "Байрактар"

Снимка: Baykar

Русия би имала пълно превъзходство във въздуха, заради голямото количество самолети Су-30, Су-33, Су-35, МиГ-29 и МиГ-31. Атаки могат да се извършват с широк спектър от бомбардировачи, като Ту-22, Су-34, Су-25, Ту-95 и Ту-160.

Москва има не само по-голяма бройка, но и разполага със самолети произведени с нови технологии след края на СССР.

За разлика от Украйна, Русия не може да оголи нито една от границите си. Рискът от ответен удар или инфилтрация е голям. Така много от войниците и бойната техника ще остане дислоцирана далеч от фронта.

При евентуална война с Украйна ще се бият силите разположени в Южния военен окръг. Москва също може да разчита на паравоенни формирования и доброволци от други страни.

Вижте как изглеждат най-силните оръжия в армията на Русия >> >> >>

В Русия има 5 военни окръга, а Южния е най-новия от тях - той е създаден през 2010 година непосредствено след войната в Южна Осетия. След 2014 година в състава му влиза и Крим. В него мнозинството от войниците са професионални, а не наборни.

В областта има четири общовоенни оперативни формирования - три армии и един армейски корпус, действат силите на Противовъздушната отбрана, ВМС и ВВС. През 2020 година броят на войниците в окръга е бил 100 000 без да се броят моряците, базирани в Черно и Каспийско море.

Русия има пълно превъзходство в Черно Море спрямо Украйна

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

В поделенията в Южния военен окръг Русия разполага с 800 танка, над 2500 бойни бронирани машини, над 2000 артилерийски оръдия с калибър от и над 100 мм, 240 бойни самолета и 130 бойни и поддържащи бойни хеликоптера.

Броят на руските бойни кораби в Черно и Каспийско море е над 70, като през 2020 година в Черно море са действали и 6 руски подводници.

Руският Ка-52 често е наричан "летящ танк"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За период от шест години центърът на тежестта на Южния окръг се измества от Кавказ към регионите, които непосредствено граничат с Украйна.

Само преди няколко месеца бе проведено и най-мащабното военно учение между Русия и Беларус - "Запад-2021".

В тренировките участваха 200 хиляди военнослужещи, около 760 единици техника, 80 самолета и 15 кораба. Това показва, че при трудност в евентуален конфликт Москва може да съсредоточи минимум 100 000 души, а може би двойно или тройно повече, допълнителни сили по направление на Украйна.

Русия има внушителни количества от Т-90

Снимка: Shutterstock

"Танковият юмрук" на Русия по западната й граница е съставен от T-72Б3 и T-90A. Именно те са в основата на бронирания арсенал, струпан по границата с Украйна.

Обновеният Т-72Б3 разполага с високо автоматизирана система за стрелба, по-усъвършенствани 125-милиметрови оръдия, нови високоенергийни боеприпаси и последното поколение на динамична защита "Реликт". На практика T-72B3M става много сходен с Т-90, който идва с реактивна броня Контакт-5 и същото 125-милиметрово оръдие.

Най-добрият украински танк е Т-84 "Оплот"

Снимка: iStock by Getty Images

В Южния окръг има базирани балистични ракетни установки "Точка-У" и "Искандер", максималният им обсег е съответно 185 км и 500 км. Ракетите са предназначени за удари по военни бази, летища, пристанища и щабове. Голямо значение за конфликта ще имат и базираните в Каспийско и Черно море кораби с крилати ракети.

В Южния регион има дислоцирани и значими количества от най-новия руски боен хеликоптер Ka-52. Това е един от най-маневрените вертолети в света, а въоръжението му включва 30-милиметрово автоматично оръдие, две 23-мм оръдия и голям комплект от управляеми и неуправляеми ракети.

За разлика от Русия, Украйна не разполага с балистични ракети

Снимка: Минобороны РФ

За безопасността на въздуха биха се грижили ПВО комплексите С-300 и С-400.

Според Washington Post към този момент до границата на Украйна са струпани 175 000 руски военни.

Всичко това значи, че дори да воюва само със силите в Южния си военен окръг, Москва може да разчита на количествено и качествено превъзходство, като основният й коз остават крилатите и балистични ракети, както и способността за завоюването на въздушно пространство. На земята обаче силите на Москва и Киев лесно може да се окажат изравнени, а плановете на Кремъл за операция тип "блицкриг" - трудно осъществими.

Най-важното обаче е, че засега няма индикации за планирани бойни действия. Макар някои медии и анализатори да бият "тъпаните на войната", то тя изглежда нелогична. Русия има твърде много за губене.

Страната ще бъде изключена от системата за международни плащания SWIFT, което ще блокира голяма част от търговията с горива - основното перо от икономиката на Русия.

Москва ще се сблъска и с нов кръг от икономически санкции, като според предварителни анализи мерките могат да сринат около 1/3 от руската икономика. Сигурно е, че Москва би намерила начин да се справи с тези трудности, ориентирайки се към по-близки връзки с Китай. Но периодът до възстановяването би могъл да доведе до множество протести, силата на които не е за подценяване.

Санкциите целят не само подкопаване на икономиката, но и по-лесното запалване на масови протести

Снимка: БТА/AP