През последните години климатиците стават все по-широко разпространен клас продукти и все повече домакинства се сдобиват с такива. Съответно този тип устройства поумняха значително и функционалностите им стават все по-разнообразни. За да ги използваме по най-добрия и ефективен начин обаче, е важно и ние самите да сме запознати с разликите в различните температури и тяхното влияние върху здравето ни.

Разбира се, най-важното правило при използването на климатик е ние самите да се чувстваме комфортно при определена температура. Ако попитате пет човека, коя е най-приятната температура за дома им, най-вероятно ще получите пет различни отговора. Истината е, че няма универсална истина.

Смята се, че между 18 и 22 градуса човешкото тяло е в най-комфортното си състояние, но това е много относително и зависи от редица временни и постоянни фактори. През зимното време стандартната температура е около 21 градуса по Целзий. През лятото някои предпочитат да поддържат в дома си по-хладно - на около 19 градуса по Целзий, но освен това значение има и разположението на жилището, климатична зона, етажност, посоки, площ, материали, от които е изградено, с какво се отоплява или охлажда - климатик, централно отопление, термопоми или фотосолари.

От важно значение при закупуването и използването на климатика е също да помислите коя зона на вашия дом се използва най-много и каква температура би била удобна в тази обстановка. Различните стаи имат различни изисквания в това отношение.

Ако имате малко дете, което още лази по земята, надали 20 градуса ще са подходящите за хола или за детската стая. Но ако имате тийнейджър, който тренира често в стаята си, най-вероятно тези градуси ще са му в повече.

За спалнята пък най-добре е да заложите на по - ниски градуси - 17-19, защото е доказано, че на колкото по-хладно спи човек, толкова по - здрав и пълноценен е сънят му.

В кухнята готвим често, затова там градусите са относителни. Ако печем нещо във фурната или варим супа на котлона, градусите веднага скачат, затова е добре там температурата да може да се регулира по-лесно.

За хола също всичко зависи от навиците на членовете на семейството. Обичате ли да носите дебел пуловер през зимата? Значи няма нужда да надувате градусите. Ако пък не понасяте дебелите дрехи, заложете на повечко градуси. Какво правите в тази стая? Когато човек си почива, температурата на тялото му пада, което предполага по-топла стая. Ако играете с децата обаче или вършите някаква домакинска работа, няма нужда от толкова топлина.

Факторите са много и различни, но когато разполагаме с качествен климатик, всички тези изисквания могат да се посрещнат гъвкаво. Повечето от най-добрите климатици разполагат с разнообразни настройки, отговарящи на най-важните фактори и позволяват лесно да се експериментира за откриване на температурата, която е най-добрата за членовете на едно домакинство.