Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (NORAD) е обща военна организация на САЩ и Канада. Задачата й е изключително сериозна - наблюдението на въздушното пространство над двете страни. На практика NORAD осигурява ранно предупреждение и гарантира отбраната на Северна Америка. Това е причината организацията да има за своя централа (сега резервна) един от най-дълбоките и неунищожими бункери в света. Подземието се намира в планината Шайен в щата Колорадо и може да издържи пряк ядрен удар.

Вижте снимки от бункера >> >> >>

Основната заплаха за САЩ обаче не е от противникови самолети, а от междуконтинентални балистични ракети. Ако NORAD открие тяхно изстрелване, то Третата световна война и ядреният апокалипсис биха се превърнали във факт.

Именно това става на 9 ноември 1979 година. Компютрите на NORAD и Национален военен команден център във Форт Ричи, Мериленд засичат масивен съветски ядрен удар. Алармите осветяват бункера в червено, а САЩ има минути, за да изстреля своя ответен удар, потапяйки света в пламъците на ядрената война.

Снимка: USAF

Военните преглеждат сателитните данни, но всичко показва, че в съветските бази няма раздвижване, а ракетите им са в силозите си. В критичните няколко минути се разбира, че информацията е плод на компютърна и човешка грешка.

Същият ден техник на NORAD зарежда тестова касета, но не превключва системата на "тест", причинявайки поток от непрекъснати фалшиви предупреждения за масивен ядрен удар от СССР.

В по изострена външнополитическа обстановка решението би могло да е друго. Любопитно, но това не последната компютърна грешка в NORAD, заложила съществуването на цивилизацията ни на карта.

На 2 юни 1980 г. устройство за компютърни комуникации изпраща предупредителни съобщения, че е в ход ядрено нападение. Те пристигат в командните постове на ВВС на САЩ по целия свят.

Какво знаем за бункера на NORAD?

Към днешна дата Северноамериканското военновъздушно-космическо командване продължава да е една от най-секретните военни организации в света. Малко се знае за компютърните системи, контролираща мрежата от радари и наблюдателни сателити в космоса.

Тази врата тежи 25 тона

Снимка: USAF

За сметка на това се знаят няколко доста любопитни факта за бункера под планината Шайен. Причината за това е, че от 2008 г. NORAD и Космическото командване на Съединените щати са преместени в базата на космическите сили Питърсън. Бункерът под планината Шайен обаче все още заема важно място. Той е под прякото управление на ВВС и се ползва като резервен команден център.

Комплексът е построен през 1965 година и разполага с 1000 масивни пружини, които пречат на евентуални размествания. Последните могат да се причинят, както от земетресения и движения на земните пластове, така и от външни взривове.

Входът на бункера

Снимка: Getty Images

Комплексът е проектиран да издържи пряко попадение на ядрен заряд с мощност от 30 мегатона. Освен това NORAD е напълно защитен от ефектите на електромагнитния импулс. Само една от противовзривните врати тежи 25 тона.

Бункерът е разположен на дълбочина от 600 метра, като над него е плътна гранитна скала. Комплексът разполага с два огромни резервоара за вода, резервоар за гориво и батерии. Той има собствени кухни, медицински център, фитнес и дори електрическа централа. Общата площ на бункера е 18.2 декара. Броят на работещите в комплекса не е ясен, но мнозинството от тях са офицери.

През 2015 година Пентагонът  инвестира 700 милиона долара в преместването на ценни електронни системи в бункера, за да бъдат те защитени от електромагнитен импулс.