По случай националния празник на Украйна - Деня на независимостта, страната организира най-мащабния военен парад от 2009 г. насам. Той бе наречен "Марш на новата армия", а в него участие взеха 4500 войника и 250 бойни машини.

Вижте снимки от военния парад на Украйна >> >> >>

Украйна показа най-добрите и боеспособни оръжия с които разполага, както и новата бойна екипировка, получена от САЩ - джипове HMMWV и противотанкови ракети с топлинно насочване Javelin.

Командващите парада преминаха, качени именно върху американските военни джипове HMMWV, известни у нас като "Хамър". Останалата военна техника обаче бе предимно съветска.

Порошенко: Скъсваме със Съветския съюз и Руската империя >> >> >>

От страна на тежката верижна техника, украинците показаха модернизирана версия на дебютиралия през 1964 година съветски основен боен танк Т-64. Тя обаче е оборудвана с нова реактивна защита, нов двигател, подобрена електроника и система за контрол на огъня. Така Т-64 по същество се оказва доста модерен и способен танк.

На парада "дефилира" и съвременният украински танк "Оплот-М", който е дълбока модификация на съветския Т-80УД. Той разполага с дизелов двигател с 1500 к.с. и има максимална скорост от 70 км/ч. Оръдието е 125-милиметрово, като то е подсилено от две картечници - една 12,7-милиметрова и една с калибър 7,62 мм.

Тежките верижни машини бяха подсилени и от съветска самоходна артилерийска гаубица "Гвоздика".

Украйна показа и широка гама от бронетранспортьори, като освен съветските БТР бяха показани и украинските колесни бронетранспортьори от семейството на "Козак".

Ракетните войски бяха представени от съветската реактивната система за залпов огън БМ-30 "Смерч", който изстрелва на веднъж 12 на брой 300-милиметрови ракети, които могат да нанесат опустошителни поражения. След "Смерч" премина и по-старата съветска система със сходно предназначение БМ-21 "Град".

ПВО войските пък показаха самоходния съветски зенитно-ракетен комплекс "Бук-М1". Той може да сваля ниско и високо летящи цели, като бойният му обсег е до 30 км.

Авиацията на украинските ВВС бе представена с изтребителят МиГ-29, по-способният Су-27 и тактическият бомбардировач Су-24.

Украйна показа и новия си транспортен самолет Ан-178, както и съветския Ан-26.

Знамето на Украйна бе носено от хеликоптер Ми-8, като експортната версия на същия съветски вертолет носи и българското знаме, по време на парада на нашата армия за Гергьовден.

Освен украинските войници, в парада взеха участие и американски и британски войници, както и съвместната Литовско-полско-украинска бригада.

Историците припомнят, че от разпада на СССР до 1996 година Украйна разполага с петите по-големина военновъздушни сили в света, въоръжени с най-модерните съветски бомбардировачи и самолети.

Освен това в продължение на 5 години страната се оказва собственик и на 5100 ядрени бомби.

През 90-те години обаче страната е във хаос и не може да поддържа своята голяма армия и ядрени сили. Тя се отказва от последните в замяна с договор с Русия, който гарантира териториалната цялост на страната в замяна на връщане на всички ядрени оръжия.

Любопитен факт е, че докато Украйна е имала физически контрол на ядрените оръжия на своя територия, те не е можела да осигури оперативен такъв. Това е било така заради сложната електроника, чието функциониране можело да бъде осигурено единствено от Москва.

Вижте как изглеждаше последният руски военен парад от 9 май >> >> >>