Германия и 13 съюзници от НАТО, сред които и България, обявиха, че планират обща покупка на израелската противоракетната система Arrow 3. Какво знаем за нея?

Arrow 3 е екзоатмосферна хиперзвукова противобалистична система. Това означава, че тя може да прихваща противникови балистични ракети, летящи на височини над 100 км. Системата е разработена от основно от Israel Aerospace Industries, с помощ от Boeing, като 80% финансирането е осигурено от САЩ, а 20% от Израел.

Вижте как изглежда Arrow 3 >> >> >>

Може би най-ценната функция на израелската ПРО система е, че тя може да прихваща и неутрализира междуконтинентални балистични ракети, носещи ядрено оръжие.

Arrow 3 е способна да маневрира в космоса, където да унищожава противниковите ракети. Ефективният обсег от 2400 километра на практика превръща Arrow 3 и в антисателитно оръжие. Това се потвърждава и от Израелската космическа агенция.

Системата е патентована през 2009 година, а първите доставки са чак през 2018 година. През това време разработката преживява множество тестове, на които доказва функционалността си.

Очаква се една батарея Arrow 3 да прихване залпове на повече от пет балистични ракети в рамките на 30 секунди. Системата има 30-годишен жизнен цикъл, а една ракета струва около 2 милиона долара. Разработката пък е по-малко от $1 милиард.

Голямата иновация на Arrow 3, спрямо другите ПРО системи, е евтиният ракетен двигател, възможността за високоскоростна маневреност в космоса и следенето на целта.

Какви ракети може да унищожава Arrow 3?

Израелската ПРО система може да унищожава руски, ирански и на теория всякакви балистични ракети. Тя може да се използва срещу тактическия комплекс "Искандер" или срещу стратегическите "Ярс", "Топол-М" и базираната в подводници "Булава".

Arrow 3 има възможности да унищожава и цели в атмосферата, но те са по-малки.

Системата обаче е почти безсилна пред маневриращи хиперзвукови глайдери и хиперзвукови крилати ракети. Причината е, че целите й обикновено следват предварително начертан път, който макар и трудно може да се изчисли и предположи с голяма точност.

Хиперзвуковите гллайдери и ракети от друга страна са изключително скъпи, а производството им засега е в малки количества.