Израел съобщава, че е в напреднали преговори с две държави за първата международна продажба на своя собствен танк Merkava, предава The Times of Israel.

"Има две потенциални страни, с които водим напреднали преговори за продажбата на танковете Mervaka. Забранено ми е да ги назовавам, но едната от тях е на европейския континент", заявява Яир Кулас, ръководител на Дирекцията за международно сътрудничество в областта на отбраната на израелското министерство на отбраната.

Израел прави уточнение, че танковете няма да са за Полша или за Украйна.

Кулас не каза какви варианти на Merkava може да бъдат продадени, но The Times of Israel отбеляза, че IDF до голяма степен е преминала към най-новия вариант Mk 4. Така че  малко по-старите Mk 3 са налични за продажба. Израел е произвел 780 бройки от Merkava Mk 3. Какво знаем за тази разновидност на танка?

Merkava Mk 3

Една от най-важните характеристики на всеки един танк Merkava е възможността не само да се ползва като танк, но и да превозва около 6 войници в корпуса си.

Вижте как изглежда Merkava Mk 3 >> >> >>

За разлика от повечето съвременни танкове, двигателят на Merkava е разположен в предната част на корпуса, което го предпазва по-добре от огъня на противника, а куполът е изнесен назад. Решението помага не само за издръжливостта на танка, но прави възможно описаното по-горе качество да превозва войници.

Това превръща израелския Merkava в една от най-добрите машини за водене на бърза и маневрена война. По-добра от редица други западни или руски танкове.

Merkava Mk 3 е представена за пръв път през декември 1989 г. и се произвежда до 2003 година. Тя идва с по-мощен двигател, подобрена електроника, но най-голямата новост е монтирането на 120-милиметрово гладкоцевно оръдие. То може да се счита за подобрена версия на немското L44 на Rheinmetall, монтирано на немския Leopard 2 и на американския M1 Abrams. Инженерите от Израел са подобрили системата за справяне с отката. Освен това подобренията в дизайна позволяват повече място в танка.

Дизеловият V12 двигател с мощност 1200 конски сили дава максимална скорост от 60 км/ч.

Куполът е преработен и е по-надеждно защитен. Стрелбата в движение става много по-прецизна, а танкът е снабден с лазерни прицели. За голямото подобрение в точността помагат и новите термовизионни камери за стрелеца и командира.

Merkava Mk 3D има реактивна модулна броня на шасито и купола.

Теглото на танка е 63 тона, а резервоарът побира 1100 литра гориво.

Най-големите битки с Merkava Mk 3 са през Ливанската война от 2006 година. Хизбула изстрелва над 1000 противотанкови ракети по време на конфликта. Срещу израелския танк са употребени РПГ-29, AT-5 'Конкурс', AT-13 'Метис-М' и лазерно-насочвания AT-14 'Корнет'. Около 45 процента от всички танкове и бронирани машини на Израел са поразени с противотанкови управляеми ракети (ПТУР). Резултатът - само 15 загинали. Мнозинството от танковете оцеляват, а тези със щети опазват живота на екипажа си. Израел обаче решава, че загубата дори на един човек е недопустима. Така се ражда Merkava Mk 4.

Merkava Mk 4

По-новият Merkava Mk 4

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Новата версия на Merkava надгражда върху Mk 3. Тя идва с монтирана цялостна защита от реактивна броня. Страничната защита е подсилена, мунициите са с, индивидуално предпазване, а куполът е станал още по-защитен.

Цялата философия зад Merkava Mk 4 е превръщането на танка в непобедим за противотанкови управляеми ракети. За целта той е снабден с активната защитна система "Трофей", която унищожава изстреляни към танка ракети.

Към този момент от Merkava Mk 4 има произведени 360 бройки, като се очаква производството на още 300. Израел обаче работи и по нова версия Merkava V "Barak". Първата бойна машина от нея застъпи на бойна служба тази година.

Това означава, че има хипотетична възможност скоро на чуждестранните купувачи да се предложи и Merkava Mk 4.