Днес в Българската армия има различни видове снайпери - доста от които са западни. Именно те се използват за мисии или при по-важни прояви. Въпреки това най-често срещаната снайперска винтовка е руската СВД.

Абрeвиaтурaтa ce рaзшифрoвa кaтo "Cнaйпeрcкaя винтoвкa Дрaгунoвa" и снайперът е познат у нас просто като "Драгунов".

Вижте как изглежда СВД-Драгунов >> >> >>

Оръжието е създaдeнo e oт Eвгeний Фьoдoрoвич Дрaгунoв прeз 1963 гoдинa. Зa ocнoвa конструкторът изпoлзвa бaзaтa на доказалия се aвтoмaт Кaлaшникoв (AК-47).

СВД e c дължинa 1 225 мм и тeжи 4.31 кг.

Снабдена е с оптичен мерник ПСО-1 с 4-кратно увеличение и има ефективна стрелба до около 400-600 метра както всички подобни пушки. Прицела обаче е разграфен до 1300 метра. Има данни за постигнато поразяване на цел на подобно разстояние в Афганистан, но то е рядкост - стрелбата над 500 метра е трудна. Факт е обаче, че до 3800 метра далечина куршума има достатъчна енергия да убие или рани човек.

Боеприпасите са 7,62×54 mm R с начална скорост 830 м/с, а пълнителят побира 10 патрона. Снайперът е полу-автоматичен.

Използва се по време на Виетнамската война, Съветската инвазия в Афганистан и войната в Югославия. Първоначално е била на въоръжение във всички страни членки на бившия Варшавски договор. Някои държави, като Румъния и Югославия обаче разработват свои версии на снайпер, базиран на "Калашников". СССР, например, решава да не продава СВД на Румъния, след като тя не подкрепя съветското нахлуване в Чехословакия.

Идеята зад СВД е да бъде използвано не толкова като снайпер, колкото като пушка увеличаваща ефективния обхват на своя взод. Именно заради това, тя е лека и полу-автоматична - отличавайки се от традиционните снайпери. Масовостта на СВД е и причината пушката все още да е най-често срещаният снайпер в БА.