В САЩ щатското законодателно събрание на Калифорния подготвя закон, който ще задължава компаниите, които разработват технологии с изкуствен интелект (ИИ), да ги тестват и да добавят мерки за безопасност, за да бъде избегната опасността от евентуалната им манипулация от злонамерени лица, предаде Асошиейтед прес. Законът ще се прилага само на територията на щата.

Експерти посочват, че с развитието на ИИ e възможно технологията да бъде използвана например, за да бъде блокирана електропреносната мрежа на щата или да бъдат произведени химически оръжия.

Очаква се законопроектът да бъда гласуван днес. Срещу неговото приемане се обявиха редица технологични корпорации. Сред тях са "Алфабет" (Alphabet), която притежава "Гугъл" (Google), както и "Мета" (Meta), собственик на социалните мрежи "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram).

Технологичните компании посочват, че планираните регулации в Калифорния са насочени към тези, които разработват системите с изкуствен интелект, а не към потенциалните потребители на тези технологии.