3D принтирана "капсула за самоубийство" премина успешно правен преглед в Швейцария, което потенциално разчиства пътя за въвеждането на технологията в легалните клиники за евтаназия в страната, съобщава EuroNews.

Създателят на капсулата Sarco д-р Филип Ничке споделя пред медията, че целта му е да позволи на всеки да изтегли дизайна и да го отпечата сам. Самата капсула представлява своеобразен ковчег, поставен върху наклонена платформа, като от вътрешната му страна има бутон, чието натискане изпълва капсулата със смъртоносен азот.

Заедно с този бутон има и такъв за аварийно спиране и люк за евакуация, които да бъдат задействани, ако човекът се откаже от самоубийството.

В бъдеще процесът на скрининг с изкуствен интелект ще позволи на организацията на лекаря Exit International да бъде премахната необходимостта от лекарска намеса при умишленото умъртвяване. 

Sarco не нарушава никакви разпоредби, регулиращи медицински продукти, наркотици, опасни химикали или оръжия.

Според правните специалисти капсулата и процесът, за който е проектирана, не представляват престъпление по Наказателния кодекс".

Организацията има за цел да предложи Sarco на потребители в Швейцария в началото на следващата година.

Капсулата няма да може да се ползва от хора под 50-годишна възраст и извън Швейцария, като предварително ще се изисква и преглед от лекар и психолог.