Китай обвини САЩ в осъществяването на масивна програма по кибершпионаж срещу Huawei. Службите на Вашингтон са извличали критично важни данни от сървърите на компанията още от 2009 г.

Министерството на държавната сигурност на Китай направи информацията публично достояние в своя официален акаунт в WeChat.

Обвинението е съсредоточено върху твърдението, че правителството на САЩ, заедно с влиятелни технологични компании, тайно са инсталирали задни вратички в софтуер, приложения и оборудване, изнасяно за Китай. В последствие те са се ползвали за научно-технологичен шпионаж. Подобна информация изнесе и Едуард Сноудън преди близо десетилетие.

Към момента няма официален отговор от Държавния департамент на САЩ относно обвиненията, отправени от Китай.

САЩ са възприели за официална политика сдържането на Китай, като за постигането на това основно значение има "технологичния фронт".

През 2019 година Huawei се превърна в компанията продаваща най-много смартфони в света, като веднага след това последваха санкциите на Вашингтон.

Китай обаче не остава длъжен, преди седмици той забрани на милионите си държавни служители притежанието на телефони на Apple. Под предлог за борба с промишленото замърсяване, Пекин ограничи достъпа на САЩ, Япония и Европа до запасите си от рядкоземни минерали.

Добива на 95% от рядкоземни минерали се извършва именно в Китай. Те са от ключово значение за производството на чиповете, съвременните батерии и дори електромобилите.