Китай е пуснал първата си собствена операционна система за настолни компютри с отворен код, наречена OpenKylin, тъй като страната увеличава усилията си да намали зависимостта си от американските технологии, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайските държавни медии.

Пуснатата в сряда и базирана на съществуващата операционна система с отворен код Linux китайска версия е създадена от общност от около 4 000 разработчици и се използва в космическата програма и отрасли като финансите и енергетиката, допълват те.

Огромният китайски пазар на операционни системи е на стойност 15,5 млрд. юана (2,1 млрд. долара) през миналата година, съобщават държавните медии, като се позовават на доклад на индустрията.

Разработването на операционна система, независима от американската технология, е важна цел за китайската технологична индустрия през последните години, като много компании и организации са допринесли за разработването на системата OpenKylin.

Между другото, за сериозността на намеренията на китайските власти може да се съди дори по името на проекта. Той е кръстен на митичното същество Цилин, което в китайската култура се смята за едно от четирите благородни животни заедно с китайския дракон, феникса и костенурката. Цилин символизира дълъг живот, празник, великолепие, радост, известни потомци и мъдрост.

Най-забележителният поддръжник на OpenKylin е Китайският екип за реагиране при кибернетични инциденти с промишлени системи за управление, който е в компетенциите на Министерството на промишлеността и информационните технологии.

Повече от дузина китайски компании се опитват да разработят операционни системи, които биха могли да заменят операционните системи Windows на Microsoft и MacOS на Apple.