Ракетата Changcheng-5B с научния модул Mengtian на борда излетя от космодрума Wenchang в провинция Хайнан в Южен Китай в понеделник сутринта на 31 октомври. Тринадесет часа по-късно модулът успешно се скачи с главната част на китайската космическа станция "Тянгун". По-късно той ще бъде преместен в страничен порт, за да се оформи Т-образната конфигурация на станцията. Но това е дребна подробност - Китай официално вече е завършил станцията.

Извеждането на трите модула на "Тянгун" в орбита отне година и половина. Базовият модул Tianhe беше изстрелян през пролетта на 2021 година. Първият научен модул, Wentian, беше изведен в орбита през юли тази година. Вторият модул Mentian, както беше споменато по-горе, беше изведен в орбита вчера и се скачи със станцията рано тази сутрин. Операцията по скачване беше извършена за съвсем кратко време, тъй като батериите в модула са с ограничен заряд. Ако операцията по скачване не беше извършена в първите часове, "Ментяго" щеше да трябва да разположи слънчевите панели, да се презареди и да се скачи едва след няколко дни.

Дължината на модула Mentian е 17,9 м., а диаметърът му - 4,2 метра. Модулът е оборудван с редица съвременни научни инструменти за провеждане на експерименти в космоса в областта на материалознанието, биологията и дори в областта на фундаменталните физични явления. На борда му има комплекс от три атомни часовника (оптичен, водороден и рубидиев). Комплексът обещава да се окаже най-точното решение за проследяване на времето в историята на човечеството. Това ще бъде ново ниво в космическата навигация, както и инструмент за търсене на тъмна материя и откриване на гравитационни вълни.

Интересно е да се отбележи, че първоначалният проект включва телескопа Mentian като част от модула Mentian. По-късно той е изоставен, тъй като такова сложно оборудване не би могло да работи правилно като част от станцията. Телескопът ще бъде изстрелян като отделен модул на същата орбита като станцията през 2024 година. Телескопът може да се свърже със станцията за обслужване и зареждане с гориво, но ще работи на значително разстояние от нея.

Изстрелването на модула Mentian е деветото от общо 11 планирани изстрелвания за изграждането на станцията. До края на тази година към нея ще бъдат изпратени товарния "Тянчжоу-5" и един кораб с екипаж "Шенчжоу-15". За първи път в историята на китайската космонавтика два екипажа ще се съберат едновременно в новото жилищно пространство в орбита.