Китайски военни учени заявяват, че страната им трябва да може да деактивира или унищожи сателитите Starlink на SpaceX, ако те застрашават националната сигурност, пише South China Morning Post.

Проучването е ръководено от Рен Юанжен, учен работещ за Силите за стратегическа подкрепа на Народната освободителна армия на Китай. Съавторите включват няколко висши учени в отбранителната индустрия на страната.

Според документа в най-скоро време Китай трябва да разработи антисателитни средства, включително система за наблюдение на небето с безпрецедентен мащаб и чувствителност.

Към момента групировката на Starlink в орбита е съставена от около 2 000 спътника, но планът на Мъск е броят им да нарасне до над 10 000.

"Трябва ни комбинация от меки и твърди методи за убиване, които ще деактивиран функциите на сателити на Starlink", смятат учените, според които един от начините за това би бил повреждането на операционната система на съзвездието.

Основателят на SpaceX Илон Мъск се радва на огромна популярност в Китай, където често е сочен за "предприемач за пример". Но критиките към Мъск и неговите компании се увеличиха значително, след като миналата година два спътника на Starlink се приближиха опасно близо до китайската космическа станция.

Рен Юанжен изчислява, че американските военни дронове и стелт изтребители могат да увеличат скоростта си на предаване на данни над 100 пъти, ако използват Starlink.

Военното приложение на Starlink

SpaceX вече подписа договор с Министерството на отбраната на САЩ за разработване на нова технология, базирана на платформата Starlink. Компанията на Мъск предостави интернет на Украйна и въоръжените й сили, което също плаши Китай.

Освен това Мъск обеща да монтира чувствителни инструменти на интернет спътниците си, които ще са способни да откриват и проследяват хиперзвукови оръжия, пътуващи с пет пъти по-висока скорост от звука и дори по-бързо в земната атмосфера.

Според екипа на Рен сателитите на Starlink също са оборудвани с йонни двигатели, които им позволяват бързо да променят орбитите. По този начин те могат да се използват за космическа офанзива срещу всички китайски спътници в орбита.

Системата Starlink би функционирала дори да загуби стотици от спътниците си, а физическото унищожение на хиляди от тях е близо до невъзможно.

Според китайските военни друга опасност е свързана с възможността сред сателити за интернет да бъдат изстреляни и тайни военни товари. С едно изстрелване Мъск извежда около 60 апарата.

Противодействието

Илон Мъск заяви преди месец, че руските опити да заглушат Starlink са били изключително примитивни и неуспешни. Това е причина, китайците да подходят с голямо внимание към проблема.

Според изследването първата стъпка на Народната освободителна армия на Китай трябва да е създаването на система за наблюдение, която да има способността да проследява малки обекти на ниска орбита с висока резолюция.

Това би могло да се постигне с базирани на Земята "лазерни скенери", които могат да снимат орбитални спътници с милиметрова резолюция. След това Китай трябва да разработи система, която да прихваща сигнала от всеки един спътник на Starlink.

"Съзвездието Starlink представлява децентрализирана система. Тя е съставена от хиляди евтини сателити. Унищожението им с ракети е твърде скъпо, неефективно и опасно. Нуждаем се от евтини, но високоефективни мерки срещу Starlink", уточняват изследователите.

Китай разработва множество алтернативни антисателитни технологии.

Част от тях се базират на микровълни, които могат да блокират комуникациите или да изгарят електронни компоненти на сателитите.

Китайски учени също са разработили лазери за заслепяване или повреждане на спътници.

Голямо внимание учените отдават и на наносателити, които могат да бъдат изстреляни в огромен брой, за да осакатят по-големи спътници.

Друг метод, обсъждан от Пекин, е създаването на кибер оръжия, което би извадило от строя сателитната комуникационна мрежа на Мъск.

Според китайските военни трябва да се заложи на комбинация от всички обсъждани методи, вместо да се търси само един вариант.

Наред с това Китай стартира собствен проект за сателитен интернет - StarNet. Той ще е глобален, но ще е съставен само от няколкостотин спътника. Те обаче ще ползват лазерна комуникация и изкуствен интелект, за да постигнат еквивалентна на Starlink ефективност.