Китайският товарен космически кораб "Тянчжоу-5" се отдели от орбиталната станция "Тянгун" и по-голямата част от него изгоря в земната атмосфера, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Останалите отломки са паднали контролирано в безопасна зона в Тихия океан.

Корабът "Тянчжоу-5" беше изстрелян от космодрума Вънчан на о-в Хайнан на 12 ноември 2022 г. Той достави на китайската орбитална станция гориво, оборудване и вещи за тайконавтите.

Китайската станция е на орбита на около 400 км и ще работи повече от 10 години. Предназначена е за трима души (до шест за кратко време при смяна на екипажи). През 2022 г. тя заработи на пълен режим и е отворена за международни проекти.

"Тянчжоу-5" достави оборудване за приложни проекти, като студентския научен спътник "Macao 1", който беше изведен в орбита на 18 декември 2022 г. Той работи стабилно като космическа платформа за научна практика за радиолюбители.

Изпитването в орбита на космически водородно-кислородни горивни клетки е друго експериментално постижение на "Тянчжоу-5", което осигурява данни и теоретична подкрепа за бъдещите пилотирани лунни изследвания на Китай.

Сред другите ключови полезни товари е космическото оборудване за откриване на високоенергийни частици.