Конференция на космическата индустрия в САЩ премахна името първия човек в космоса от своите документи и събития, защото той е руснак, пише Futurism.

Международният ден на авиацията и космонавтиката се отбелязва на 12 април. Причината за избраната дата е, че на 12 април 1961 г. Юрий Гагарин за пръв път преминава границата между атмосферата и космическото пространство. Традиционно по цял свят, заедно с деня на космонавтиката се чества и събитие, наречено "Нощта на Юри".

"Фокусът на това събитие за набиране на средства остава същият - да отпразнуваме човешките постижения в космоса, като същевременно вдъхновяваме следващото поколение да посегне към звездите. В светлината на текущите световни събития обаче променяме името му", отбелязват от Space Foundation.

Организацията е заменила "Нощта на Юри" с "Празник на космоса: Открийте какво следва" и е изтрила всякакви препратки към това кой е първия човек в космоса.

Това е доста съмнителна проява на солидарност с украинския народ, а цензурата на името на Юрий Гагарин няма да помогне на нито един украинец да отблъсне нахлуването на Русия.

Въпреки това в САЩ не за пръв път "удобно" забравят и цензурират името на първия човек в космоса.

Преди две години Държавният департамент на САЩ отбеляза, че първият полет на човек в космоса е станал факт преди 59 години, но не назова поименно кой го е извършил. Това доведе до протестна нота на руското министерство на външните работи.