През последните години се появиха редица компании, предлагащи на работодателите устройства за четене на мислите на техните работници.

InnerEye е израелска компания, която твърди, че нейните слушалки използват изкуствен интелект и сензори, благодарение на които "работниците се справят със задачите си по-бързо".

"Чрез свързването на хората и машините, ние съчетаваме най-доброто от двата свята", гласи уебсайтът на InnerEyes.

Emotiv, стартираща компания от Сан Франциско, твърди, че може да проследява благосъстоянието на служителите с безжични EEG слушалки.

Тези малки стартъпи въобще не са единствените, инвестиращи в подобна технология. Както съобщава Spectrum на IEEE, това е разрастващ се пазар и работодателите започват да инвестират в него.

Разработките на InnerEye обещават появата на супер-работници, а Emotiv просто иска да поддържа работниците щастливи. Джаджите и на двете компании обаче имат и второ приложение - дълбоко следене на работната сила.

"Дистопичният потенциал на тази технология не ни е неизвестен", казва Тан Ле, главен изпълнителен директор и съосновател на Emotiv.

Emotiv казва пред Spectrum, че данните от неговите ЕЕГ принадлежат на работника, който трябва "изрично да разреши копие от тях да бъде споделяно анонимно" с висшестоящите.

Следене на мисли

Технологията за четене и следене на мисли е все още в ранния си етап на развитие. Особено, когато е свързана с джаджи, които не се имплантират по оперативен път. Благодарение на изкуствен интелект, електрическите сигнали на мозъка могат да се събират и разкодират дистанционно.

Към този момент технологията не може да служи за "точен" преводач на мислите в ума ни, но е способна да покаже дали сме разконцентрирани и по-малко продуктивни.

Именно поради тази причина се появяват стартъпи, предлагащи тъй наречения "bossware". Задачата му е именно да следи ума на служителите на работното място.

Към технологията за следене на мислите на работниците не липсва интерес, а някои от стартъпите са привлекли големи инвеститори. Например, от разработките на InnerEye се интересува Microsoft. Освен това InnerEye е получила грантове от Пентагона и военното министерство на Израел. Emotiv пък е привлякла за инвеститор Disney.