През септември миналата година небезизвестният основател на Apple Стив Возняк обяви създаването на Privateer Space. Целите и задачите на стартиращата компания се пазеха в тайна, докато наскоро, по време на Световния конгрес на предприемачите в Рияд (Саудитска Арабия), Возняк сподели плановете си за компанията. Стана ясно, че Privateer Space ще се превърне в агрегатор на данни за космическите отпадъци, които се намират в орбита около Земята.

"Най-добрият ми приятел, Алекс Филдинг, основа тази компания и тя беше създадена главно от разговори с други хора от академичните среди, които се опитваха да изучават и анализират всички космически боклуци, космически отпадъци и сателити, които се намират около планетата. В момента нямаме нито един източник, който да ни каже всичко, което съществува", разясни Стив Возняк.

Privateer Space е създала патентован софтуер за събиране на данни от множество източници, анализиране и представяне на информация за космически отпадъци и обекти в орбита в почти реално време. За лесно използване на данните е разработено уеб приложение Wayfinder. В същото време Возняк подчертава необходимостта от международен стандарт за представяне на данни за обекти в орбита, както и от достъп до редица затворени бази данни.

Според различни данни около 25% от всички летящи отпадъци в орбитата на Земята са проследени. Най-трудните за проследяване са малките парчета с размер между 1 и 10 сантиметра. Но тези отломки са не по-малко опасни за обектите в орбита, отколкото отломките от по-големи тела.

Съществуват много космически програми, насочени към събирането и премахването на космически отпадъци от орбита. Това все още са първите стъпки, но те са необходими и важни. Privateer Space обещава напредък на този фронт под формата на най-подробното картографиране на космическите отпадъци, а на следващия етап от дейността си планира да изстреля наноспътници, които да проследяват отпадъците директно в орбита.