Разработчици от бразилската компания Linuxfx Software обновиха едноименната Linux дистрибуция, чийто интерфейс е като две капки вода с този на Windows 10. Приликата е почти 100 процента - авторите на проекта са копирали всяка икона и всеки елемент на интерфейса, който влияе върху цялостното възприятие на системата, вкл. старт менюто, лентата на задачите и файловия мениджър, предава technews.bg.

Новата обвивка се предлага като част от дистрибуцията Linuxfx 10.3, разпространявана безплатно. Към момента на публикуване тя е достъпна за изтегляне за настолни компютри и лаптопи, базирани на процесори Intel и AMD, както и за едноплаткови компютри Raspberry Pi от второ, трето и четвърто поколение.

Linuxfx 10.3 е силно модифицирана дистрибуция на Ubuntu Linux версия 20.04 LTS, която беше пусната през април 2020 г. Ubuntu 20.04 идва с разширена петгодишна поддръжка, валидна изцяло и за Linuxfx - актуализациите ще стигнат до нея чрез официалните канали на Canonical, разработчика на Ubuntu.

Порталът Liliputing коментира, че идеята на разработчиците е да се харесат на потребителите на Windows. Според StatCounter, делът на Windows 10 на глобалния пазар на е 77,7% към юни 2020 г., в сравнение с 1,7% за всички дистрибуции на Linux.

Linuxfx наистина може да бъде полезна за потребителите на Windows като инструмент за безболезнен преход към Linux. Вниманието към детайлите, демонстрирано от разработчиците в процеса на копиране на интерфейса на Windows 10, ще позволи на потребителите да се чувстват "у дома си", когато работят на новата платформа.

Освен това наличието на WINE също ще улесни бързото адаптиране към Linux, тъй като този инструмент прави възможно пускането на познати Windows програми в средата на Linuxfx.

Платформата Linuxfx, подобно на Windows 10, може да се пусне на почти всеки компютър. Системните изисквания за настолната версия включват най-малко 2GB RAM и процесор поне с две ядра.