Neuralink е компанията на Илон Мъск, която цели да съедини в едно изкуствения и човешкия интелект. Това става посредством чип, който се имплантира в мозъка. Създателят на Tesla и SpaceX представи преди няколко седмици импланта, а сега той разкрива, че процедурата бъде извършвана от хирургически робот, пише Business Insider.

Самият мозъчен чип засега е насочен към лекуване на депресия, безсъние и Алцхаймер. Мъск обещава в най-скоро време чипът да помага в подобряване на паметта и да позволи слушането на музика, директно в главата. След това управляването на умни джаджи ще може да се извършва посредством мисли и предаването им чрез интернет връзка. Може би след десетилетия ще има и пълна интеграция на възможностите на изкуствения интелект с тези на всеки, пожелал да се чипира.

Вижте как изглежда роботът за чипиране >> >> >>

ървоначално чиповете ще напомнят на умните гривни Fitbit - те ще четат и записват мозъчната дейност", споделя Мъск.

Поставянето на мозъчен имплант обаче изисква оперативна намеса. Самият робот е също толкова интересен, колкото и чипът. Той е снабден със система, която постоянно сканира човешката глава, открива всички кръвоносни съдове, след което чипът се поставя по безкръвен начин.

Хирургическият робот е много прецизен, тъй като чипът на Neuralink съдържа 1024 проводника, събиращи информация от мозъка. Именно за тяхното правилно поставяне е необходима точност, на която е способен само робот.

Според Мъск операцията ще трае само час, след което поставилите си чип ще могат свободно да си тръгнат без никакъв дискомфорт за тях. Роботът ще следи за всичките им жизнени функции, а в залата за чипиране ще има и лекари.

Крайната цел на Мъск обаче е да направи чипирането масов и достъпен процес. Някои експерти сравняват мозъчните импланти с мобилните телефони. През началото на 90-те години на миналия век те бяха достъпни за малцина, големи и имаха много малко способности. Днес, 30 години по-късно, всеки има смартфон, чийто способности са сравними с тези на компютър.