Около 20% от разходите на Meta Platforms, компанията майка на Facebook, през следващата година ще бъдат свързани с финансиране на подразделението Reality Labs, което разработва решения за добавена и виртуална реалност, включително за метавселената. Това обяви главният технически директор на Meta Андрю Босуърт.

Това не е много по-различно от същия показател през третото тримесечие на тази година. Според Bloomberg 18% от разходите на Meta през периода са били свързани с финансирането на подразделението Reality Labs. Това означава, че по-голямата част от инвестициите на компанията ще продължат да бъдат насочени към разработването на т.нар. семейство приложения - Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger.

Цената на акциите на Meta е спаднала с почти 65% през 2022 година. На този фон някои експерти поставят под съмнение залога на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг за скъпа метавселена, който принуди Meta да намали инвестициите в други проекти, както и да съкрати персонал. През първите девет месеца на тази година Reality Labs отчита загуба от 9,4 млрд. щ. долара в сравнение с около 32 млрд. щ. долара за същия период за гореспоменатото семейство приложения.

"Икономическите проблеми по света, съчетани с натиска върху основната дейност на Meta, бяха източник на вълна от скептицизъм по отношение на инвестициите, които правим", посочи Босуърт и добави, че 2022 г. е била по-трудна от очакваното. Въпреки това той отбеляза, че отказът от залагане на бъдещето за постигане на краткосрочни цели може да има "катастрофални последици".