Microsoft представи Designer - приложение, което е част от услугата Microsoft 365 за създаване на изображения от текстови описания. В основата на новия творчески инструмент е невронна мрежа DALL-E. С помощта на Designer потребителите могат лесно да създават публикации в социалните мрежи, пощенски картички, покани и други изображения.

"В Designer можете просто да опишете изображението, което искате да видите, и приложението ще свърши цялата работа вместо вас, създавайки нещо напълно уникално", се казва в изявление на Microsoft.

Дизайнерският инструмент ще бъде достъпен и за потребителите на браузъра Microsoft Edge, така че публикациите в социалните мрежи могат да се създават директно в уеб браузъра, без да е необходим допълнителен софтуер.

Потребителите могат по същия начин да създават изображения с помощта на инструмента Image Creator в търсачката на Bing, тъй като той се захранва от същата невронна мрежа като Designer. Достъпът до него се осъществява чрез търсачката на Microsoft или чрез щракване върху бутона Image Creator в страничната лента на Edge.

Освен това Microsoft добави инструмент за редактиране на видеоклипове - Clipchamp - към пакета приложения на Office 365. Той може да се използва за бързо сливане на клипове, добавяне на звук и различни ефекти. Приложението е достъпно като част от абонамент за Microsoft 365 и за Windows 11. Видеоредакторът Clipchamp се предлага и като онлайн инструмент.

Разработчиците са пуснали и нов уебсайт Microsoft Create, който е безплатен. Посетителите на този ресурс могат да създават графики, видеоклипове и друго цифрово съдържание. Можете да използвате шаблони и други инструменти, които да ви помогнат да започнете и да създадете нещо уникално.