Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" полетя за пети път на Марс, като за първи път се позиционира на ново място на повърхността на Червената планета, съобщи НАСА на сайта си.

Междувременно американската космическа агенция разпространи първото по рода си аудио, записано по време на предишния полет на "Инджинюъти".

НАСА съобщава, че петият полет на мини-хеликоптера е продължил 108 секунди. През това време "Инджинюъти" се е преместил на 129 метра на юг, издигайки се на максимална височина от 10 метра и правейки висококачествени цветни снимки преди кацането.

По време на предишните четири полета мини-хеликоптерът винаги се връщаше на мястото на излитане. "По-нататъшният ни план е да преместим "Инджинюъти", така че да не забавя темпото на научните операции на марсохода "Пърсивиърънс". Можем да направим още няколко полета през следващите седмици и тогава НАСА ще оцени резултатите", се посочва в изявление, направено от главния инженер на мини-хеликоптера Боб Баларам.

Междувременно световните агенции съобщиха, че от НАСА са разпространили първото аудио, записано по време на четвъртия полет на "Инджинюъти" на Марс. Специалистите не бяха сигурни, че роувърът "Пърсивиърънс" може да запише звука от въртящите се с над 2500 оборота в минута перки на мини-хеликоптера по време на полет заради рядката атмосфера на Червената планета.

Това е както първият аудиозапис на полет на Марс, така и първият, направен от един космически апарат на друг на друга планета.

Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" не може да се чуе особено добре, тъй като микрофонът на роувъра "Пърсивиърънс" прави записа от разстояние около 80 метра, а рядката атмосфера на Марс и вятърът заглушават звука от полета. Слабото бръмчене напомня за звуците, издавани от намиращ се в далечината комар или друго летящо насекомо.

Малкото, което се чува, обаче е "много приятна изненада", по думите на Дейвид Мимун от Висшия институт по аеронавтика и космос към университета на Тулуза, Франция. "Този запис ще се превърне в златна мина за нашето разбиране на марсианската атмосфера", допълва ученият.

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април. Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 килограма се издигна на височина 3 метра. Първият му полет продължи 39,1 секунди.

НАСА нарича полетите на мини-хеликоптера демонстрационна мисия, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да се осъществи полет на Марс, както и да се съберат данни за поведението на летателен апарат на друга планета.

Целта на марсохода "Пърсивиърънс" е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета.