Предприемачът Фил Либин, израснал в СССР, твърди, че метавселената на Марк Зукърбърг му напомня за съветската пропаганда.

"Това са празни обещания за идеализирано бъдеще, което никога няма да се материализира", споделя предприемачът.

Либин, който основа приложението за записки Evernote и сега е главен изпълнителен директор на компанията за видеоконферентна връзка Mmhmm споделя своите размисли пред техническия журналист Ерик Нюкомър.

"Метавселената е като гланц, който некреативните хора и компаниите поставят върху фундаменталната липса на добри идеи", започва Либин.

"Бях в първи клас в СССР и познавам съветската пропаганда от първа ръка. Като малко дете многократно ми казваха: "Комунизъм все още не съществува. Все още не сме изградили комунизъм. Ние градим към комунизъм." С метавселената е същото - казват ни, че това което виждаме не е тя, а виртуалната утопия на Зукърбърг ще е тук след 10 години", допълва предприемачът.

По думите му идеята на милиардерът е толкова "тъпа", че на практика няма защо да се страхуваме.

Според критиците основните слаби страни на метавселената на Марк Зукърбърг са лошата графика, празния свят, неудобният VR шлем и липсата на среда за пълноценна комуникация. В много от показаните кадри се вижда, че двигател на проекта е желанието за още по-корпоративно бъдеще, в което основата е върху пазаруването, рекламите и предсказуемостта, а не върху креативността и свободата на човешкия дух.

Сред критиците на метавселената е и Илон Мъск. Според него обаче идеята за масов виртуален свят не е за изхвърляне и би могла да се реализира по-добре чрез импланти в мозъка.