Asteroid Launcher е любопитен сайт, с чиято помощ може да проверите какво би станало, ако 500-метров астероид удари Ню Йорк, Париж, София, Пловдив или Хасково. В сайта може да симулирате космическия удар дори над своето село.

Овен да изберете всяко място от глобуса, вие може да изберете размера на космическата скала, нейната скорост и ъгъл на удара. Може да определите и състава на обекта - метален, скалист или карбонов.

Сайтът ви показва какъв би бил кратера, колко голямо би било огненото кълбо и до къде би се разпростряла ударната вълна. Данните са много, като са съчетани и с броя на евентуалните преки загинали от удара. Симулаторът разкрива и колко хора могат да претърпят увреждане на белите дробове или ушите в резултат на ударната вълна.

Приложението е дело на разработчика Нийл Агарвал. С него той цели да накара публиката да се замисли от необходимостта от планетарна защита от астероиди.

Любопитно, но дори метален астероид с диаметър от 1,5 километра и скорост от 360 000 км/ч не би засегнал пряко мнозинството от населението на планетата. Много по-фатални глобално биха били последиците свързани със затъмнената от причинените пожари атмосфера, слабата реколта и глада, както и унищожената инфраструктура.