Nukemap е интерактивна карта, която ви позволява да научите какво би станало, ако градът ви бъде атакуван с ядрено оръжие. В сайта избирате различни по мощност заряди - от тактически с мощност около 1 килотон до апокалиптични бомби с мощност от 100 мегатона. След това може да ги "пуснете" над всяко едно населено място на планетата. Приложението прецизно изчислява различните зони на пораженията и щетите.

Вижте как изглеждат ядрените експлозии >> >> >>

Създателят на проекта Алекс Уелерщайн отбелязва, че в последно време сайтът му е изправен пред неочакван проблем - огромният интерес и завишеният трафик. 

Взрив с мощност от 15 килотона

Снимка: Nukemap

От алгоритъма става ясно, че ако в центъра на София бъде взривен ядрен заряд с мощност, като тази на атомната бомба от Хирошима, то 72 630 души веднага биха загубили живота си. Парадоксално, но кварталите Люлин, Младост, Овча купел и летището няма да бъдат разрушени от 15-килотонен взрив.

Ситуацията е съвсем различна, ако над столицата ни се взриви най-мощният ядрен заряд тестван някога - "Цар бомба". При експлозия с мощност 50 мегатона цяла София ще бъде срината до основи. Сградите в Банкя, Елин Пелин и Костинброд биха пострадали сериозно. Жителите на Перник, Самоков, Ихтиман, Своге и Дупница биха получили изгаряния 3-та степен, ако са на улицата по време на взрива. Жертвите от експлозията в първите минути са около 1 милион души. Ако вятърът духа в югоизточна посока, то от радиационното замърсяване ще пострадат Пловдив и Хасково.

При подобен развой на събитията жертвите могат да достигнат и до над 2 милиона в първите седмици след взрива.