Изпълнителният директор на OpenAI, Сам Алтман, обяви, че проектът му за глобална дигитална идентификация събира рекорден интерес.

"Ден трети, откакто стартирахме. На всеки 8 секунди някой си сканира окото, а пред центровете ни има опашки", написа Алтман по повод проекта World ID и Worldcoin.

BBC съобщава, че сканиралите окото си получават 50 долара в "Уърлдкойн". Те лесно могат да ги обменят за реална валута. Според информацията интереса към проекта е най-голям в страни, където 50 долара имат голяма покупателна способност. Например, опашки пред центровете на "Уърлдкойн" липсват в Дубай.

За създаването на World ID е необходимо сканиране на ириса със специален скенер с кръгла форма. След това алгоритъм ще потвърждава, че лицето е на истински човек. Едва тогава потребителят ще може да се сдобие с World ID.

Не всички приемат идеята за подаряване на пари срещу сканиране на ириса безкритично.

"Сканирай окото си. Получи пари. Къде ли ще свърши всичко това", "Заменете вашите биометрични данни за горещ въздух с последствия надолу по веригата", "Обществото е прецакано. Благодаря ви, че го ускорявате", "Отваряте вратата за CBDC, спрете докато има време" и "Звучи като епизод на Black mirror" са едни от най-популярните коментари под туйта на Алтман.

Към днешна дата цената на един "Уърлдкойн" е равна на $2.20. Преди три дни криптовалутата струваше 2.70 долара.

Дигиталната идентификация на Сам Алтман е се базира на технология, позната от криптовалутите. World ID използва блокчейн. По този начин информацията на потребителите се записва криптографски сигурно и може да се проверява, но не и изменя.

Снимка: Worldcoin

По думите на Алтман глобалните дигитални идентификатори ще бъдат необходими в ерата на генеративен изкуствен интелект. Именно OpenAI постигна революция в тази област със създаването на чатбота ChatGPT.

Генеративния AI може безупречно да имитира и създава фалшиви човешки самоличности, които да се ползват за престъпни цели. Световните идентификатори могат да се използват, за да се направи разлика между реални хора и AI ботове онлайн.

Критиците на проекта са на мнение, че дигиталните системи за идентификация и събирането на биометрични данни в голям мащаб крият голям риск за човешките права.