НАСА обяви партньорство с Пентагона за разработване на ракета, задвижвана с ядрена енергия, предназначена за полет до Марс, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Ръководителят на космическата агенция Бил Нелсън уточни, че заедно с Агенцията за авангардни изследвания в областта на отбраната ДАРПА, която е към Пентагона, ще "разработват и тестват авангардна технология за термоядрено задвижване от 2027 г."

Вижте приликите между Земята и Марс в снимки >> >> >>

"С помощта на тази технология астронавтите ще могат да пътуват към и от далечния космос по-бързо от всякога". Това е необходимо за достигане на мисии до Марс и връщането им.

Според НАСА ракета с термоядрено задвижване може да бъде три-четири пъти по-ефикасна, отколкото с класическо гориво. Намаляването на времето за полета е много важно за достигане до Марс.

При ракетите с термоядрено задвижване реактор за ядрен синтез произвежда много висока температура. Тази топлина се провежда до течно гориво, което се преобразува в газ и той създава тягата.

На ДАРПА се дължат много изобретения от 20-и век, включително и интернет.

"ДАРПА и НАСА отдавна си сътрудничат плодотворно", каза Стефани Томкинс, директор по изследователската дейност във военната агенция. Тя даде за пример ракетата Сатурн V, използвана за мисиите "Аполо" към Луната.

НАСА извършва тестове с ядрена ракета преди повече от 50 години, но проектът е прекъснат заради бюджетни ограничения и напрежение от Студената война.