Американското космическо ведомство се е спряло на компанията "Астророботик" за доставянето в края на 2023 година в района на Южния полюс на Луната на роувъра "Вайпър" за търсенето на лед, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира думите на заместник-директора на НАСА по научните въпроси Томас Цурбухен. "Днес с радост можем да ви съобщим, че нашият партньор, американската компания "Астророботик", ще достави нашия лунен роувър на повърхността на естествения спътник на Земята", заяви специалистът.

От своя страна директорът на НАСА Джеймс Брайдънстайн изтъкна, че "Вайпър" в значителна степен ще повиши възможностите на американската космонавтика при отправянето на първата жена и на следващия мъж на Луната през 2024 година в рамките на програмата "Артемис".

Роувърът ще събира данни за наличието на лед на лунната повърхност, за неговите местонахождения и концентрация. Получената информация ще помогне за избирането на място за бъдещото кацане на астронавтите на Луната и за изграждането там на постоянна база.