Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн заяви, че САЩ възнамеряват да изпратят следващата пилотирана мисия на Луната през 2028 г., пише портала Space, цитирайки публикувания бюджет на космическата агенция на САЩ.

Брайдънстайн отбеляза, че НАСА, за първи път от 10 години, НАСА има достатъчно финансиране, за да изпрати астронавти на Луната. Директорът на космическата агенция допълни, че пилотираните превозни средства, които се планират да кацнат на Луната, ще са част от проекта за създаване на окололунна космическа станция Gateway.

По-рано беше съобщено, че американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса 21 милиарда долара за финансиране на НАСА.

НАСА планира да използва ракетата SLS, за да изстреля космическият кораб Orion, който да осъществи връщането на американците на Луната. Плановете на САЩ са този път да не прекъсват своята лунна програма, а да я поддържат с идеята да създадат база на земния спътник.

Вижте как изглежда ракетата SLS и кораба Orion>> >> >>

В основата на SLS стоят двигателите на американската совалка и помощните ускорители, създадени за нея. Първата степен ще има 4 от тези двигатели, а цялата ракета ще е висока около 100 метра. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa. 

Orion пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.