НАСА започна обратното броене за изстрелването на новата свръхмощна ракета SLS към Луната, въпреки че щетите от урагана Никол могат да доведат до поредно забавяне на тестовия полет, предаде Асошиейтед прес.

Ако всичко мине гладко ракетата може да бъде изстреляна в 8:00 българско време на 16 ноември, когато се отваря времевия прозорец за старта.

В резултат на силните ветрове миналия четвъртък се отлепи почти триметрова част от уплътнение близо до капсулата за екипажа в горната част на ракетата.

Мениджърите на мисията искат да се уверят, че тясната ивица няма да повреди космическия апарат по време на излитане. Окончателното решение се очаква да бъде взето по-късно днес.

Изстрелването е планирано за 16 ноември от космическия център Кенеди на НАСА, като на борда ще бъдат манекени, а не астронавти. Това ще бъде първият тестов полет за 98-метрова ракета, която е най-мощната, създавана някога от НАСА.

Мисията, която е с продължителност около месец и струва около четири милиарда щатски долара, беше прекратена през август заради изтичане на гориво и урагана Иън, заради който се наложи ракетата да бъде върната в хангара в края на септември.

По време на природната стихия Никол обаче космическият апарат остана на стартовата площадка. Мениджърите казаха, че няма достатъчно време за преместването й, след като стана ясно, че бурята ще бъде по-силна от очакваното.

Полетът е първата мисия от амбициозната програма на НАСА за изследване на Луната "Артемида". Космическата агенция на САЩ планира да изпрати астронавти около Луната през 2024 г. и екипаж да кацне на повърхността й през 2025 г.

Американски астронавти за последен път стъпиха на естествения спътник на Земята през декември 1972 г., когато бе поставен край на програмата "Аполо".

Космическата агенция на САЩ успешно изведе в неделя малък спътник с размерите на микровълнова печка в орбитата на Луната, припомня Асошиейтед прес.