Церемонията във връзка с пускането на пълна мощност на най-бързия суперкомпютър в света "Фугаку" се състоя в японския град Кобе, предаде информационната агенция Киодо.

Суперкомпютърът се помещава в изчислителния център на японския държавен Институт за естествени науки "Рикен" в споменатия град. Първоначално беше предвидено "Фугаку" да бъде вкаран в пълния си работен цикъл през месец април. Но беше решено процесът да бъде ускорен в спешен порядък заради необходимостта от провеждане на изследвания, свързани с разпространението на коронавируса.

Частично "Фугаку" беше пуснат през април 2020 година. В юни той бе признат за най-бързия суперкомпютър в света от международния проект "Топ-500", който определя най-мощните суперкомпютри на планетата. През ноември статусът на японската разработка беше отново потвърден. "Фугаку" зае първо място и в други три категории. Той се оказа с най-добри показатели при използване в промишлеността, в сферата на изкуствения интелект и при анализа на големи числа.

"Фугаку" е конструиран от корпорацията "Фуджицу" съвместно със специалисти от "Рикен". Той е способен да извърши над 415 квадрилиона изчисления в секунда. Това превишава 2,8 пъти скоростта на американския суперкомпютър "Съмит", който заемаше първо място в световната класация, а сега зае втора позиция. На трето място също фигурира американски суперкомпютър, а на четвърта и пета позиция са поставени китайски машини.