Най-големият самолет в света успешно изстреля хиперзвуковата ракета Talon над пустинята Мохаве, съобщават от компанията Stratolaunch.

Аеропланът Stratolaunch Roc прилича на два свързани в едно големи пътнически самолета с общо крило. Самолетът е проектиран да носи Talon на голяма надморска височина. Ракетата може да маневрира със скорост 6 пъти по-голяма от тази на звука, като прототипът трябва да еволюира в хиперзвуков дрон.

Вижте как изглежда хиперзвуковата ракета Talon и най-големият самолет в света Stratolaunch >> >> >>

"Това е първият интегриран полетен тест на нашата система за изстрелване Talon", каза Брандън Ууд, вицепрезидент по програмите и операциите на Stratolaunch. Компанията е основана през 2011 г. от покойния съосновател на Microsoft Пол Алън.

Stratolaunch Roc притежава внушителен размах на крилете от близо 117 метра, 6 двигателя, от Boeig 747, и два фюзелажа - всеки с дължина от 72 метра. Празен Stratolaunch тежи 250 тона, а напълно натоварен - 590 000 килограма.

Фокусът на теста обаче е не най-големия самолет, а ракетата Talon. За нея се знае малко, но хиперзвуковите самолети и дронове са от голямо значение за военните. Stratolaunch не крият, че считат правителството на САЩ са свой основен клиент.