Обединените арабски емирства ще закупят космическия кораб "Союз" от Роскосмос, на който ще изпрати два свои космонавта в орбита. Мисията ще се осъществи след около две години.

"Когато се подпише договорът между Русия и ОАЕ, ние ще създадем специален кораб "Союз" за Обединените арабски емирства, който не е свързан с програмата за полети към Международната космическа станция", казва директорът на пилотираните космически програми към руската космическа агенция, Сергей Крикальов в интервю за РИА "Новости".

Според Крикальов, астронавтите от Обединените арабски емирства ще могат да заемат само две места в "Союз", тъй като законът изисква гражданин на Русия да бъде назначен за командир на кораба. В същото време в ОАЕ се подготвя дългосрочна пилотирана мисия, създаден е Център за управление на мисии, изграждат се спътници.

"Те възнамеряват да създадат свой собствен отряд космонавти и в някакъв момент е възможно да осъществят самостоятелно изстрелване на пилоти. Възможно е и като Европа, те да летят на чужди кораби", допълва Крикальов.

ОАЕ има планове да се възползва и от програмите на други страни и компании в развитието на своята космическа програма. Virgin Galactic и космическата агенция ОАЕ вече са подписали споразумение, според което космическият самолет на агенцията ще излита от летище на град Ал Айн в ОАЕ.