Броени дни след официалната премиера на Windows 11 все още има прекалено много неизвестни около съвместимостта на съществуващите компютри с новата версия, която се очаква през есента на годината. Вече писахме за минималните хардуерни изисквания за Windows 11, но се оказва, че има още неща, които трябва да се вземат предвид. Освен това през последните дни Microsoft промени част от информацията, която предизвикваше объркване, предава Mobile Bulgaria.

Както стана ясно Microsoft изисква наличието на TPM (Trusted Platform Module) чипове в съществуващите и новите устройства, за да бъдат съвместими с Windows 11. Това е значителна хардуерна промяна, но комуникирането й не беше особено добро и много потребители останаха объркани дали техните устройства са съвместими с новата версия на платформата.

Както обяснява Дейвид Уестън, който отговаря за сигурността на операционната система в Microsoft, Trusted Platform Module (TPM) е чип, който може да бъде интегриран в дънната платка или да е включен в процесора. Той има за задача да предпазва криптиращите ключове, потребителските пароли и друга чувствителна информация с хардуерна бариера, която е непробиваема за атаки. Чипът може да се ползва и от функцията за криптиране в Windows BitLocker.

TPM 1.2 модули са в употреба от 2011 година насам, но досега основната им употреба беше в бизнес лаптопи и настолни компютри. Microsoft иска да ползва технологията, за да повиши сигурността и на потребителските системи, защото отчита сериозен ръст на атаките към фърмуера на устройствата. В интерес на истината компанията изискваше от производителите на компютри с Windows 10 те да включват TPM чипове, но досега ползването им не беше задължително.

Именно това се променя с Windows 11, защото наличието на TPM 2.0 ще е задължително за съвместимостта с новата версия. Това е една от причините инструмента PC Health Check да показва съобщения, че много компютри не могат да работят с Windows 11. Другите са липсваща или изключена функция Secure Boot и ползване на процесор, който не е поддържан официално - това са по-стари чипове от Intel Core 8-о поколение / Pentium и Celeron Apollo Lake, както и по-стари от AMD Ryzen 2000.

Ползването на по-нови процесори обаче е изискване за сертифицираните OEM устройства, които ще се продават с Windows 11. Засега още няма достатъчно информация какво ще стане с по-старите системи и дали те окончателно няма да са съвместими с новата платформа. Според The Verge това ще е именно така, а в момента Microsoft подготвя публикация с допълнителни разяснения, така че скоро ще има повече яснота.

Ако PC Health Check показва съобщение, че вашата система не е съвместима с Windows 11, не всичко е загубено. В повечето от процесорите от последните 5-7 години има вградена TPM функционалност, така че ако нямате много стар компютър можете да проверите в BIOS дали е включена опцията PTT в системите с процесор Intel и PSP fTPM за тези с AMD. През последните дни Microsoft обнови PC Health Check, така че вече ще показва по-конкретна информация за откритите проблеми неща.