В края на юли лидерът в областта на изкуствения интелект OpenAI кандидатства за запазване на марката GPT-5, описвайки я, като "компютърен софтуер за изтегляне за използване на езиков модел". Именно така се нарича новата дългоочаквана версия на чатбота ChatGPT.

GPT-5 ще е в основата на алгоритъма, като той ще може да синтезира човешка реч и текст, както и да обработва, генерира, разбира и анализира "естествен език".

Към този момент ChatGPT се задвижва от GPT-3.5 и GPT-4. Не е ясно кога OpenAI ще пусне GPT-5. По-вероятно е в близкото бъдеще OpenAI да съсредоточи усилията си върху подобряването на своя GPT-4 модел, вместо да влага всичките си ресурси в следващата итерация.

Компанията за първи път разкри GPT-4 този март и не е приключила с разработката му. Моделът все още е склонен да халюцинира факти, което го прави неподходящ за много случаи на употреба.

Очаква се GPT-5 да успее да предложи надежден финансов модел за печелене на пари от чатбота. Това означава много по-висока степен на мултифункционаност и възможност за интеграция в различни приложения. За целта новият модел трябва да е още по-прецизен и с по-малка склонност към "халюцинации".

Освен да генерира текст и да дава отговори, GPT-5 ще може да превежда на различни езици, да преобразува звукови файлове в граматически вярна и подредена текстова форма, да разпознава различни гласове. Именно това би направило новия чатбот по-практичен и ще доведе до по-масовата му интеграция.