Virgin Galactic ще извърши първия си търговски суборбитален полет само след десет дни - на 27 юни. Компанията, която е част от Virgin Group, собственост на милиардера Ричард Брансън, обяви вчера, че стартът на мисията, наречена Galactic 01, ще бъде даден в периода 27-30 юни.

В резултат на тази новина акциите на компанията поскъпнаха с 40% в предборсовата търговия. Galactic 01 е мисия, в която участват трима членове на екипажа от италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни изследвания на Италия, за да изследват микрогравитацията. Системата за суборбитални полети на Virgin Galactic се състои от два елемента - ракетата носител VMS Eve и космическия "самолет" VSS Unity, предназначен за шестима пътници и двама пилоти.

Eve ще излети от летището със закрепения под крилата му апарат Unity, след което на височина 15 000 метра космическият самолет ще се отдели и ще полети самостоятелно, включвайки ракетен двигател за суборбитален полет. Пътниците на борда ще изпитат няколко минути безтегловност и ще видят Земята на фона на черния космос. След това Unity ще се върне обратно на Земята за кацане на пистата.

Известно е, че самолетът вече е преминал успешно пет тестови полета, последният от които се състоя на 25 май, а в момента тече предполетна подготовка за търговски полети. Вторият търговски полет, Galactic 02, е планиран за началото на август, след което търговските полети ще се осъществяват ежемесечно. Мисиите ще се извършват от центъра Spaceport America, собственост на Virgin Galactic.

Желаещите да участват в полета ще трябва да платят 450 хил. щ. долара. В недалечно бъдеще може би ще има още шансове за излизане в космоса. Virgin Galactic изгражда флотилия от нови космически самолети клас "Делта", които ще могат да летят веднъж седмично. Новите модели ще бъдат напълно оперативни през 2026 година.

Това е само една от компаниите, които приемат поръчки за търговски космически полети. Същото прави и Blue Origin на Джеф Безос, която предлага полети с космическия кораб New Shepard. Последният не е летял от септември 2022 г., когато ракетата се повреди по време на безпилотна мисия NS-23. Въпреки това полетите ще продължат.