Пътуването в космоса и покоряването на други планети вълнуват човешкия ум от повече от столетие. Макар тази мечта все още да е трудно осъществима, то в последните години се наблюдава същинска експанзия на ниска околоземна орбита. Стотици научни, комерсиални и военни сателити се изстрелват всяка година. Според някои еколози обаче това може да е проблем.

Според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) темповете на ракетните изстрелвания са се утроили. Щетите, от това вече започват да изглеждат значителни.

Всъщност, ако продължим с настоящия си курс, прогнозираните нива на увеличени космически полети ще увредят озона и ще повишат годишните температури в стратосферата с до четири градуса по Фаренхайт, сочи ново проучване на екип от изследователи, ръководени от Кооперативния институт за изследване на околната среда.

Най-проблематичният страничен продукт от изстрелването на ракети, върху който се фокусираха изследователите, е черният въглерод, известен още като сажди, който абсорбира слънчевата светлина и задържа топлината, споделя един от изследователите, Кристофър Малоуни.

Според NOAA ракетите, използвани в космическите полети, в момента освобождават базова линия от 1000 тона от сажди годишно.

Ако в следващите 20 години се реализира десетократно увеличение на изстрелваните ракети с въглеродно гориво, то последствията вече ще а значителни.

Изследователите изчисляват, че произтичащото от това повишаване на температурата може да причини промени в атмосферната циркулация и да доведе до намаляване на озона, особено в северното полукълбо.

"Трябва да научим повече за потенциалното въздействие на ракетните двигатели, работещи с въглеводороди, върху стратосферата и върху климата на повърхността на Земята", казва Малоуни.

Емисиите от космически полети също са потенциално по-вредни от емисиите от самолети, според NOAA, тъй като те са единствената форма на пряко човешко аерозолно замърсяване, присъстващо над тропосферата, където може да причини най-много щети на озона.