Доставките на процесори за персонални компютри през първото тримесечие на 2023 г. са били най-ниските от десетилетие насам, но през второто тримесечие в сравнение с предходното все пак са се увеличили с 20 процента. Твърде рано е да се говори за пълно възстановяване, но все пак има напредък, съобщава PCWorld, като се позовава на доклад на анализаторите Mercury Research.

Ръстът на търсенето на хромбуци също стана очевиден. В краткосрочната надпревара между AMD и Intel победител е последният: "синият" лагер е увеличил пазарния си дял с 5,1%. в годишно изражение, ако не се вземат предвид Internet of Things и embedded SOC (те включват конзолните чипове на AMD). Intel спечели 1,2%. на пазара на процесори за настолни компютри и 8,1%. в мобилния сегмент.

За съжаление, разясни Дийн Маккарън, главен анализатор на Mercury, данните са по-скоро вероятностни. Възможни са корекции, тъй като търговците на дребно и другите доставчици по веригата се съживяват. Точните цифри може да се наложи да изчакат до края на 2023 година.

Intel рязко увеличи производството на евтините си мобилни процесори Celeron и новата серия Intel Processor N, а търсенето на чипове за хромбуци x86 и Arm също нарасна след едногодишно затишие през последните две тримесечия. Ситуацията донякъде се усложни от спада в продажбите на Apple Mac, поради което делът на чиповете Arm на пазара на процесори за персонални компютри спадна от 15,4 % на 12,5 процента.

Като се има предвид това, както AMD, така и Intel увеличиха пазарните си дялове, а в сегмента на Chromebook последният увеличи дела си по-активно от лагера на Arm.