Иновацията е в процес на разработка, като предимството на изкуствените пчели е, че те ще могат да работят и на места, където насекомите не могат да виреят, пише сп. New Scientist, цитирано от Факти.

Всичко започва с едно случайно откритие - през 2007 година химикът Ейджиро Мияко прави изследвания на нов вид йонна течност. Експериментът се оказва неуспешен и ученият прибира бутилката в един шкаф, а тя остава забравена там. Няколко години по-късно въпросната течност е извадена отново и се оказва, че за толкова години не се е изпарила и още по-интересно - не е загубила свойствата си.

Течността обаче има и едно друго свойство - това да събира прахови частици. Така се ражда идеята за изкуствените пчели, които безпроблемно могат да опрашват различни растения.

Успешни експерименти са направени в лабораторни условия и към момента единствената пречка за масова употреба е малкият автономен пробег на мини дроновете.

Вижте робо-пчелата в действие >> >> >>Откритието напомня за последния епизод от 3-тия сезон на Black Mirror, в който пчелите бяха изчезнали, а човечеството ги бе заменило с изкуствени мини-дронове. Естествено, малките робо-насекоми разполагаха с "очи и антенки", благодарение на което бяха използвани за шпионаж от британското правителство. Нещата в сериала не се развиха толкова добре, защото изкуствените пчели бяха "хакнати" и превърнати в роботизиран наследник на африканската медоносна пчела.