Британският таблоид The ​​Sun получи достъп до над 1500 страници класифицирана по-рано документация за съобщения за контакт с НЛО. Това става четири години след подаден иск, съобразен със Закона за свободата на информацията, до Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ.

Из страниците на разсекретените документи се говори не само за "наблюдения на НЛО", но и за "наранявания" и "очевидно отвличане".

Документите, за които става въпрос, идват от сенчеста програма на армията на САЩ, наречена Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP), която се изпълнява тайно от 2007 до 2012 г.

Програмата излезе наяве през 2017 г., когато New York Times получи военни кадри, по-късно потвърдени, за автентични. На тях се виждат неидентифицирани летящи обекти, които летят по необичаен начин.

Разсекретените документи включват 42 случая с медицински досиета и 300 доклада, в които хората твърдят, че са били наранени след "аномални" срещи. Някои от тези наранявания изглежда са резултат от електромагнитно излъчване или причинени от "свързани с енергия задвижващи системи". В материалите се виждат и доказателства, потвърждаващи излагането на радиация.

Към информацията обаче трябва да се подхожда с "едно на ум". The Sun има съмнителната репутация на жълт вестник, така че е вероятно да оформя документите по възможно най-сензационен начин.

Изданието все още не е публикувало получените документи. Също така не знаем какъв вид процес на проверка е използвал AATIP в своите разследвания, посочва Live Science. Според някои е възможно документите просто да са интервюта с "чудаци", потърсили правителството на САЩ, за да му съобщят, че са отвлечени от извънземни. Въпреки това Пентагонът се отнася сериозно към феномена НЛО и продължава да има програми, свързани с наблюдението му. Притесненията на американските военни не са свързани с извънземни, а че неидентифицираните обекти може да са руски или китайски шпионски дронове.