Скот Брей, заместник-директор на американското военноморско разузнаване, свидетелства на изслушване относно НЛО в Конгреса на САЩ. По думите му има около 400 доклада за неидентифицирани въздушни феномени, както военните отскоро наричат НЛО. Според него обаче няма никакви доказателства, че те са с извънземен произход.

Военният приписва увеличаването на наблюденията на редица фактори, включително нарастващата популярност на квадрокоптерите и дронове, актуализации на сензорните технологии, увеличаване на въздушните претрупвания като миларови балони и "дестигматизирането" на докладването на НЛО.

"Когато казвам необяснимо, имам предвид всичко, от твърде малко данни до данни, които не ни дават никакво обяснение. Категорично обаче не сме намирали доказателства, че случаите са свързани с извънземни", заявява Скот Брей.

"Неидентифицираните въздушни феномени са истински. Те трябва да бъдат разследвани, а заплахата, която представляват, да бъде смекчена", заявява конгресменът Андре Карсън.

Понякога обяснението на НЛО идва години по-късно. Скот Брей показа видео, на което се вижда мигащ триъгълник, движещ се през небето, наблюдаван през очила за нощно виждане.

Обяснението за видеото озадачавало длъжностните лица от години. Но години по-късно други служители на ВМС записват подобно изображение, като същевременно наблюдават дронове наблизо.

Създадената оперативна група, разследваща НЛО, заключила, че оригиналното видео също съдържа дрон.

"Сега сме доста уверени, че тези триъгълници корелират с безпилотните въздушни системи в района", каза Брей. "Триъгълният вид е резултат от преминаване на светлина през очилата за нощно виждане и след това се записва от SLR камера."